Geef uw afval een tweede leven

28 mei 2014 – Bent u van plan om grote schoonmaak te houden? Veel spullen die u weg wilt gooien zijn voor anderen vaak nog heel goed bruikbaar. Denk daarbij aan oude bankstellen, kasten, tafels, serviesgoed, tapijten of een oude kapotte fiets. Door ze te recyclen levert u een belangrijke bijdrage aan een beter milieu.

Spullen, zoals oude huisraad, en materialen uit het grof huishoudelijk afval die nog heel of te repareren zijn, noemen we kringloopgoederen. Dit is bijvoorbeeld een oude kast waar alleen het deurtje van kapot is, de wieg die niet meer wordt gebruikt of elektrische apparaten die het nog doen. U kunt deze goederen een tweede leven geven. Breng ze naar de kringloopwinkel. Daar worden ze schoongemaakt, opgeknapt en verkocht. Op die manier kunt u met uw oude of afgedankte spullen weer iemand anders blij maken.

In Stichtse Vecht kunt u herbruikbare goederen op verschillende locaties inleveren:

  • bij de selfservice container van kringloopbedrijf Kringkoop, die staat bij Pauw-Bedrijven, De Corridor 8 in Breukelen;
  • bij het afvalscheidingstation aan de Rijksstraatweg 184 in Loenen aan de Vecht;
  • bij de kringloopwinkels van De Sirkel aan de Nassaustraat 55 en de Diependaalsedijk 120A in Maarssen.

In Stichtse Vecht zijn verschillende organisaties actief die overtollige huisraad gratis bij u komen ophalen. Opwww.stichtsevecht.nl/afval vindt u een overzicht van hun contactgegevens.

Repair Café

Heeft u kapotte spullen die u misschien zelf wel zou willen hergebruiken? Stichtse Vecht telt drie Repair Cafés: één in Maarssen-Dorp, een in Maarssenbroek en één in Breukelen. Daar zitten deskundigen voor u klaar met gereedschap en middelen om u te helpen bij de reparatie of het herstel. Gratis! Meer informatie over de Repair Cafés vindt u op www.repaircafe-stichtsevecht.nl.

Grofvuil

Dan zijn er ook nog kapotte en versleten producten en materialen die niet direct kunnen worden gerepareerd, zoals een versleten autoband, kapot speelgoed, een gebroken spiegel en grote stukken hout. Dit is grofvuil. Op de afvalscheidingstations worden de materialen gescheiden ingezameld. Deze gescheiden materialen gaan naar speciale verwerkingsbedrijven, die er weer grondstoffen van maken. Van deze grondstoffen worden dan weer nieuwe producten gemaakt.

Grofvuil op afroep opgehaald

In gemeente Stichtse Vecht wordt grofvuil op afroep aan huis ingezameld. U kunt daarvoor zelf een afspraak maken met de gemeente via www.stichtsevecht.nl of door te bellen met 14 0346. Zes keer per jaar kunt u uw grof huisvuil gratis laten ophalen. Per keer is dat maximaal 1m3; dat zijn ongeveer tien volle kruiwagens. Wilt u vaker dan zes keer per jaar grof huisvuil laten ophalen, dan betaalt u € 60,35 per keer.

Zelf uw grofvuil afvoeren

Natuurlijk kunt u uw grof huishoudelijk afval ook zelf wegbrengen. Gemeente Stichtse Vecht heeft vier afvalscheidingstations. De adressen en openingstijden hiervan vindt u op www.stichtsevecht.nl/afval. Deze afvalscheidingstations zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Stichtse Vecht. Het is dan ook belangrijk dat u een legitimatiebewijs kunt tonen als u uw afval komt brengen. Het afleveren van grof huisvuil op het afvalscheidingstation is gratis, maar er zijn wel enkele voorwaarden. Per keer mag u maximaal 1,5 m3 grof huisvuil inleveren. Afval dat afkomstig is uit een verbouwing in uw woning of een herinrichting van uw tuin valt daar niet onder. Met kleine hoeveelheden puin of dakleer (hoogstens een kruiwagen vol) kunt u nog wel terecht bij het afvalscheidingstation, maar voor grotere hoeveelheden moet u contact opnemen met een particuliere afvalverwerker. Onze telefonistes kunnen u hierover meer informatie geven: 14 0346.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*