Afwijking van bouw- en gebruiksregels soepeler

18 juni 2014 – Gemeente Stichtse Vecht wil het voor bedrijven en maatschappelijke voorzieningen onder bepaalde voorwaarden makkelijker maken om een omgevingsvergunning te krijgen. De gemeente stelt een uitbreiding voor van het ‘planologisch afwijkingenbeleid’ die het mogelijk maakt om sneller en flexibeler om te gaan met verzoeken van ondernemers die weinig impact op de omgeving hebben. Op deze manier wil gemeente Stichtse Vecht een bijdrage leveren aan het stimuleren van de economie.

De regels zijn op sommige punten verruimd. Het wordt nu bijvoorbeeld mogelijk om op het voorerf een bouwwerk aan de woning vast te bouwen. Ook mogen ‘aangebouwde bijbehorende bouwwerken’ (denk bijvoorbeeld aan een kantoortje dat aan het huis wordt gebouwd) nu 5 meter diep zijn (was voorheen 4 meter). Als voorwaarden zijn onder andere opgenomen dat de zoninval, de lichtinval en de privacy van omwonenden niet mogen worden aangetast door het bouwwerk.

Het afwijkingenbeleid dat nu wordt uitgebreid stamt uit 2012. Toen was het vooral gericht op woningen. Het afwijkingenbeleid is gebaseerd op de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) en het Besluit omgevingsrecht (Bor) en maakt het mogelijk om onder voorwaarden af te wijken van het geldende bestemmingsplan.

Ter inzage

Het ontwerp ligt tot 24 juli 2014 ter inzage. Wilt u hierop een zienswijze indienen, dan kunt u die richten aan burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht, Postbus 1212, 3600 BE Maarssen o.v.v. ‘Zienswijze ontwerp Afwijkingenbeleid Z/14/30474’. Wanneer alle zienswijzen zijn beoordeeld en, indien wenselijk, in het plan zijn meegenomen wordt het afwijkingenbeleid 2014 definitief vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*