Gemeente werkt aan Bomenbeleidsplan

16 maart 2015 – Gemeente Stichtse Vecht is zuinig op haar groene woonomgeving en streeft naar minder, maar wel duidelijke en goed handhaafbare regels. Daarom werkt de gemeente aan een nieuw bomenbeleid voor de hele gemeente. Met dit bomenbeleid wil de gemeente ervoor zorgen dat waardevolle bomen en historisch groen beter beschermd zijn, terwijl de regeldruk voor particulieren sterk vermindert. 

Wethouder Eric Balemans, beheer leefomgeving: ‘Het bomenbeleidsplan van de voormalige gemeente Maarssen bevalt goed en dat willen we uitrollen over de hele gemeente. Hiermee kunnen we alle beeldbepalende bomen beter beschermen en de regeldruk voor inwoners indammen. Mensen kunnen zo hun bomen, die ze soms zelf geplant hebben, verwijderen uit hun eigen tuin zonder rompslomp. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat het groen niet verdwijnt uit de wijk, want dat is immers cruciaal voor het woongenot van de inwoners. Stichtse Vecht wordt ook wel ‘het buiten van de Randstad genoemd’, we doen er alles aan om dat zo te houden.’

Eenvoudige regels

De gemeente heeft nagenoeg alle monumentale bomen (zowel particulier als in gemeentelijk bezit) en belangrijke groenvoorzieningen met bomen in kaart gebracht. Alle bomen en landschapselementen die behouden moeten blijven, zijn vastgelegd op een Groene Kaart. Hiermee zijn ze juridisch beschermd. Dit betekent dat ze niet zomaar gekapt mogen worden. Voor bomen die geen onderdeel zijn van de Groene Kaart, geldt deze bescherming niet. Wilt u een boom kappen die niet is vastgelegd op de Groene Kaart, dan hoeft u daarvoor geen vergunning meer aan te vragen wanneer het bomenbeleid van kracht is geworden.

Niet alle particuliere terreinen zijn nog geïnventariseerd omdat de gemeente niet overal toegang heeft tot die terreinen. De niet geïnventariseerde terreinen zijn op de Groene Kaart als een aparte categorie opgenomen, waarvoor een afwijkende regeling geldt. Omdat niet bekend is waar monumentale bomen staan, geldt in deze gevallen voor het gehele terrein dat er een vergunning aangevraagd moet worden voor het kappen van bomen met een zekere omvang.

Het doel van het bomenbeleid

Bomen leveren een grote bijdrage aan de uitstraling en kwaliteit van de openbare ruimte. In het bijzonder grote, volgroeide en waardevolle bomen. De gemeente wil zuinig zijn op het bomenbestand en dit zoveel mogelijk beschermen en behouden. Met het beleidsplan is dit goed geregeld voor de langere termijn. Bovendien harmoniseert de gemeente hiermee haar bomenbeleid voor de gehele gemeente Stichtse Vecht.

Reageren

Het Ontwerp-bomenbeleid en Structuurplan 2015-2035 en de Ontwerp-bomenverordening Stichtse Vecht 2015 met de bijbehorende Groene Kaart liggen vanaf woensdag 18 maart tot en met woensdag 1 april 2015 ter inzage op het gemeentekantoor in Maarssen. U kunt het ook opvragen door te bellen naar 14 01346 of een e-mail te sturen naar info@stichtsevecht.nl (onder vermelding van ‘Bomenbeleidsplan’). Wilt u reageren op dit ontwerpbeleid, dan kunt u schriftelijk (geen e-mail) of mondeling uw mening kenbaar maken tot 1 april a.s. Neemt u hiervoor contact op met mevrouw V. van den Bergh of de heer E. Broeke via telefoonnummer 14 0346.

Ziet u op de Groene Kaart dat uw terrein nog niet is geïnventariseerd, dan kunt u ook contact opnemen met mevrouw Van den Bergh of de heer Broeke. Zij zorgen er graag voor dat het alsnog gebeurt.

Besluitvorming

De inspraakreacties worden verzameld en, waar mogelijk, verwerkt. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over het beleidsplan. De verordening wordt vervolgens aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die er mee akkoord gaat, wordt het Bomenbeleidsplan naar verwachting nog voor de zomer van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*