Gooi klaagt harder over vliegtuigherrie

HILVERSUM – Lawaai van vliegtuigen is een toenemende ergernis voor inwoners van het Gooi, de Vechtstreek en het Eemland. Dat valt op te maken uit de stroom klachten die binnenkomt bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Overlast in Vechtstreek, het Gooi en Eemland neemt forser toe dan elders

Al sinds begin dit jaar komen daar beduidend meer klachten binnen uit deze regio dan vorig jaar. De Vechtstreek, het Gooi en het Eemland vertonen bovendien een negatiever beeld dan het landelijke.

Terwijl het aantal klachten over vliegtuigherrie landelijk in het eerste kwartaal van dit jaar afnam met 6,4 procent schoot het in deze regio omhoog met niet minder dan 232 procent: van 421 klachten in het eerste kwartaal van 2013 naar 1391 in dezelfde periode dit jaar.

Soest

Wel werd de hoeveelheid klachten sterk beïnvloed door een of enkele melders uit Soest. Het aantal klachten vanuit die gemeente explodeerde in het eerste kwartaal 2014: van vijf vorig jaar naar 976. Wordt Soest niet meegerekend dan lag het aantal klachten in deze regio begin dit jaar met 428 slechts zeven boven het niveau van begin 2013.

Ook de tweede kwartaalrapportage van het BAS werd flink beïnvloed door de Soester klagers. In deze regio steeg in het tweede kwartaal het aantal klachten met 632 naar 1021 ofwel 162,5 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Landelijk nam het aantal klachten ’slechts’ 25,8 procent toe. Zonder de extra Soester meldingen zou het aantal klachten vanuit deze regio nog altijd 600 zijn ofwel 54,2 meer dan een jaar eerder.

Buitenveldertbaan

Van invloed in het tweede kwartaal was de sluiting van de Polderbaan van Schiphol. Daardoor werd bijna twee keer zoveel geland op de Buitenveldertbaan dan normaal, met daarvoor vooral boven de gemeente Muiden veel extra aanvliegend verkeer. Het vanaf de Buitenveldertbaan extra startende verkeer leverde vooral ter hoogte van Bussum meer herrie op.

Dat in het tweede kwartaal ook vanaf de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan veel vaker werd gestart leverde voor Hilversum en Wijdemeren meer vliegtuiglawaai op.

Blaricum: nul

In het tweede kwartaal kwamen er uit Soest 433 klachten, uit Hilversum 200 en uit Bussum 168. Andere gemeenten en aantallen klachten: Wijdemeren 100, Muiden 68, Baarn 16, Laren 13, Huizen 10, Naarden 9, Eemnes 2, Weesp 2 en Blaricum 0.

De volgende rapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) verschijnt naar verwachting half september, aldus een BAS-woordvoerster. Het BAS is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland en de luchthaven Schiphol. Het fungeert sinds 2007 als aanspreekpunt voor mensen met klachten over herrie van vliegtuigen die van Schiphol komen of daar heen gaan.

Bron: Gooi en Eemlander

8 Replies to “Gooi klaagt harder over vliegtuigherrie”

 1. Vol verbazing zie ik dat er vanuit Blaricum nog geen meldingen zijn gekomen terwijl we deze zomer veel last gehad hebben van laag overvliegende vliegtuigen. Soms komen er binnen 5 minuten al 3 over. Heel vervelend. Zo zit je niet meer voor je plezier buiten!

 2. Op de Lange Duinen in Soest is er continu vlieglawaai: het ene vliegtuig is nog niet verdwenen of het andere komt er aan. Bij mooi weer zijn er dan verder nog de rondcirkelende eenmotorige pleziervliegtuigjes en niet te vergeten de helikopters. Een enorme verstoring van de rust in de natuur.

 3. Nouja, ik kom uit Weesp, ik heb ook wel een stel klachten. Niet gemeld wil niet zeggen dat er geen klacht is.

 4. Inderdaad verbazingwekkend dat er nog geen meldingen zijn vanuit Blaricum. Ik slaap inmiddels met oordoppen! Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat de teller gaat lopen. Veel vertrouwen dat het gaat veranderen heb ik helaas niet, want heiligdom Schiphol lijkt me ongenaakbaar. Hopelijk heb ik ongelijk.

 5. Na zoveel weekenden alleen maar ergenis en rustverstoring ben ik nu eindelijk eens het net op gegaan om te checken of ik nu de enige ben die vreselijk baalt van de overlast van laag overvliegende grote vliegtuigen. En ja hoor: steeds meer mensen laten hun stem hierover horen. Kunnen we ons alsjeblieft verenigen en zò groot worden dat aan deze ongewenste situatie een eind kan kan komen? Het is ook ONS LUCHTRUIM en ONZE GEZONDHEID!

 6. Vind dat het vliegverkeer boven Soest weer veel erger is geworden. Tijdje rustiger geweest.
  Met dit mooie weer heb je de slaapkamer ramen openstaan anders is het veel te warm maar je hoort continue vliegtuigen. Om twaalf uur ‘s nachts is het nog veel herrie. Dacht dat er bepaalde uren niet gevlogen mocht worden. Begrijp nu steeds beter wat een herrie dit voor de bewoners rondom Schiphol moet zijn.
  Maak me nu ook zorgen voor onze gezondheid nu hier zoveel vliegverkeer toegenomen is. Slaap er erg slecht door.

 7. Het is in Huizen wel heel erg met vliegtuigen, ze komen recht over mijn huis en vliegen veel te laag. Het geluid is ook erg vervelend.
  Vraag mij af of hier iets aan gedaan gaat worden mede omdat er steeds meer vliegtuigen overkomen.
  Hoe durven ze nog iets over auto’s te zeggen vliegtuigen zijn veel erger maar vallen schijnbaar onder de heilige koe.

 8. Geachte belanghebbende,

  Bij deze wil ik mijn ongenoegen uitspreken over het toenemende lawaai van overvliegende vliegtuigen, ik zou graag willen weten wat daar de oorzaak van is, m.a.w. is dit blijvend of tijdelijk, en wat is er veranderd?
  Het veroorzaakt veel stress!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*